Αρχική σελίδα   » Άρθρα - Νέα
Ο Ε.Ε.Σ. στο πλευρό των πληγέντων κατοίκων

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική (Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο), την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, αφήνοντας πίσω της 23 νεκρούς, κινητοποιήθηκε άμεσα προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη στους πληγέντες κατοίκους. Δεκάδες άρτια εκπαιδευμένοι Σαμαρείτες, Διασώστες & Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος, δίνουν και πάλι το «παρών», υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, εκεί που απαιτεί η ανθρώπινη ανάγκη.

Από την πρώτη ημέρα της καταστροφής, η ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διεξάγει 24ωρες περιπολίες σε βάρδιες, προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες, όπου απαιτείται, συμμετέχει ενεργά σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και σε εργασίες για την απομάκρυνση των συντριμμιών, σε πλήρη συντονισμό και επικοινωνία με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Πολιτική Προστασία.

Επίσης, οι Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες του Ε.Ε.Σ. πραγματοποιούν διανομές νερού, κουβερτών και τροφίμων στους κατοίκους, απαντλήσεις νερού από οικίες, εργασίες καθαρισμού, παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης (μέσω γεννητριών), διανομές τροφίμων και νερού στις πυροσβεστικές μονάδες που επιχειρούν στο πεδίο.

Για τη διευκόλυνση της Δημοτικής Αρχής ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει αναλάβει επιπλέον τη διαχείριση μεγάλου μέρους δωρεών από ποικίλους  φορείς και Οργανισμούς, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αδιάβροχα παλτά, γαλότσες, εξοπλισμό καθαρισμού και τρόφιμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), ο οποίος αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία του Ε.Ε.Σ., συνεργάστηκε μαζί του για τη διανομή μεγάλων ποσοτήτων ειδών πρώτης ανάγκης με επισκέψεις στις οικίες των πληγέντων. Τα συγκεκριμένα είδη παραδόθηκαν στους κατοίκους της Μάνδρας το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιου Αυγερινού και εργαζομένων του ΟΠΑΠ.


Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) για την Ευρώπη, κ. Simon Missiri, και τον Eπικεφαλής της Αντιπροσωπίας της IFRC στην Ελλάδα, κ. Ruben Cano, επισκέφθηκαν την πληγείσα περιοχή της Μάνδρας όπου συναντήθηκαν με τη Δήμαρχο της πόλης κ. Ιωάννα Κριεκούκη, η οποία τους ενημέρωσε πλήρως για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τις καταγεγραμμένες ανάγκες των κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κριεκούκη συνεχάρη τους Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την άμεση απόκρισή τους και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την περιοχή.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Αυγερινός, Missiri και Cano επισκέφθηκαν πολλά σημεία της κατεστραμμένης πόλης και συνομίλησαν με τους κατοίκους. Ιδιαίτερα συγκινητικές και συναισθηματικά φορτισμένες υπήρξαν οι στιγμές κατά τις οποίες οι κάτοικοι της Μάνδρας αφηγούνταν τις τραυματικές εμπειρίες τους από τις φονικές πλημμύρες, τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να σωθούν από την καταστροφή, αλλά και την απόγνωσή τους βλέποντας την περιουσία τους να χάνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. και οι υπεύθυνοι της IFRC τους διαβεβαίωσαν ότι θα πράξουν το καλύτερο δυνατό για την αποκατάσταση και ανακούφισή τους.

Επίσης, το 
μεσημέρι της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ενημερωτικής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ "Αταίριαστοι" (με τους κ.κ. Γ. Ντσούνο και Χ. Κούτρα), υπήρξε απευθείας μετάδοση από το επιχειρησιακό κέντρο που έχει διαμορφώσει στον 1ο όροφο του Δημαρχείου Μάνδρας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όπου εθελοντές και επαγγελματικά στελέχη του Οργανισμού προσφέρουν καθημερινά ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη στους πληγέντες από τη θεομηνία κατοίκους της περιοχής.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα πιέζοντας εδώ

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιος Αυγερινός, ο οποίος και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της παρεχόμενης ανακουφιστικής βοήθειας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο, διάθεση φαρμάκων, περίθαλψη ηλικιωμένων, διανομές πολύτιμων ειδών πρώτης ανάγκης. Ο Dr. Αυγερινός μίλησε επίσης για την κοινή πρωτοβουλία του Ε.Ε.Σ. με το "Όλοι Μαζί Μπορούμε", μέσω της οποίας όσοι πολίτες το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο πεδίο για την ανακούφιση των πληγέντων, υπό την καθοδήγηση στελεχών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στον Επικεφαλής του κλιμακίου του Ε.Ε.Σ. στη Μάνδρα και Αρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Αθήνας, κ. Ηρακλή Μαρκουΐζο, ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για τα αγαθά πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, υπνόσακους, είδη ατομικής φροντίδας, μαγειρικά σκεύη, οικογενειακό φαρμακείο, γάντια προστασίας, αδιάβροχα μπουφάν, παντελόνια, σόμπες, κ.ά.) που συγκεντρώνονται και διανέμονται από τον Ε.Ε.Σ.

Το κορυφαίο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Greece πραγματοποίησε, επιπλέον, εκτενές αφιέρωμα στην άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων του Ε.Ε.Σ. στην περιοχή της Μάνδρας, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της καταστροφικής θεομηνίας.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του CNN, πιέζοντας εδώ

Οι Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα παραμείνουν στην περιοχή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, στο πλευρό της ελληνικής πολιτείας και των κατοίκων, παρέχοντας αποτελεσματικές υπηρεσίες.

<< Επιστροφή