Αρχική σελίδα   » Άρθρα - Νέα
Επίδειξη Α' Βοηθειών και Απεγκλωβισμού από τροχαίο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, η προγραμματισμένη Επίδειξη Απεγκλωβισμού από τροχαίο ατύχημα και Α' Βοηθειών, που διοργάνωσε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντωνίου Αυγερινού.

Στην Πλατεία Αριστοτέλους στήθηκε μια εικονική σκηνή ατυχήματος στο οποίο εμπλέκονταν ένα όχημα ΙΧ και ένα μηχανάκι, μετά από σύγκρουση. Οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν δύο ενώ στο δρόμο υπήρχε και ο οδηγός της μοτοσικλέτας.

Η ομάδα διάσωσης του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών Θεσσαλονίκης ανέλαβε τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των πολυτραυματιών, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια της επίδειξης όλες εκείνες τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προχωρήσει κάθε πολίτης αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που μπορεί να λάβει, όταν βρεθεί σε ένα τροχαίο ατύχημα (ένδυση με ανακλαστικό γιλέκο, τοποθέτηση τριγώνου ασφαλείας, κλήση για βοήθεια στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης κλπ). Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα στάδια της ψυχολογικής υποστήριξης των ατόμων, του απεγκλωβισμού από το αυτοκίνητο, της αφαίρεσης κράνους, της ακινητοποίησης και μεταφοράς του μοτοσυκλετιστή, της εφαρμογής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόννησης.

Πριν και μετά την επίδειξη σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα γινόταν εκπαίδευση και εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόννησης σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή, καθώς και αντιμετώπισης αιμορραγιών και μυοσκελετικών κακώσεων. Οι πολίτες ενημερώθηκαν επίσης για τα σεμινάρια Α' Βοηθειών που διοργανώνει το Σώμα Σαμαρειτών Θεσσαλονίκης και πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που ήδη δήλωσαν συμμετοχή στον επόμενο κύκλο. Ακόμα παρουσιάστηκε το εξακόπτερο-εναέριο εποπτικό μέσο έρευνας και διάσωσης του Τομέα Σαμαρειτών και η ποδηλατική ομάδα, μέλη της οποίας ενημέρωναν το κοινό για τις περιπολίες που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η επίδειξη έκλεισε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. Dr. Αυγερινού, ο οποίος συνεχάρη όλους τους Εθελοντές Σαμαρείτες για την άριστη προετοιμασία και παρουσίαση, τονίζοντας εμφατικά ότι με αυτή την ενθουσιώδη διάθεση και προσπάθεια γιγαντώνεται το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν o Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Διοικητής Τροχαίας Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Σουρβίνος, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης,οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την άριστη εκπαίδευση των Διασωστών του Ε.Ε.Σ. και εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπάρξει άμεση συνεργασία προκειμένου οι αντίστοιχοι φορείς να λάβουν την ειδική εκπαίδευση, ιδιαίτερα στους τομείς του απεγκλωβισμού από τροχαίο και της ψυχολογικής υποστήριξης του θύματος. 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ευχαριστεί θερμά την εταιρία παραγωγής Media World Productions για την παραγωγή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού διαφημιστικού μηνύματος της δράσης. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τη δημοτική τηλεόραση TV 100 και το δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 που ήταν χορηγοί επικοινωνίας της δράσης.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι
η Επίδειξη Απεγκλωβισμού θύματος σε τροχαίο ατύχημα και Α' Βοηθειών στην πλατεία Αριστοτέλους έλαβε ευρεία ειδησεογραφική κάλυψη αφού τόσο η κρατική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης όσο και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία τη συμπεριέλαβαν στη ειδησεογραφική τους ύλη.

Παρακάτω, παρατίθενται τα σχετικά links:

- Για το
Ρεπορτάζ του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων Ερτ3 (9.4.2017, από το 26:00 και μετά), πιέστε εδώ.
- Για το Ρεπορτάζ της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100, πιέστε εδώ.
-
Για την Ανάρτηση του CNN Greece (20:10 Κυριακή, 9.4.2017), πιέστε εδώ.
-
Για τις Αναρτήσεις του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μακεδονία - Θράκη, πιέστε εδώ, εδώ, εδώ.
-
Για την Ανάρτηση του Life Events, πιέστε εδώ.
-
Για την Ανάρτηση του LIVEMEDIA,πιέστε εδώ.
-
Για τη Ραδιοφωνική συνέντευξη του Προέδρου ΕΕΣ στο Metropolis 95.5 - Metrosport, πιέστε εδώ.
- Για το Διαφημιστικό βίντεο της δράσης, πιέστε εδώ.

<< Επιστροφή