Αρχική σελίδα   » Άρθρα - Νέα
Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Μόριας

Μετά τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επισκέφτηκαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, προκειμένου να καταγράψουν ενδεχόμενες ζημιές στα κοντέινερ του Ε.Ε.Σ., όπου παρέχονται ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών (Restoring Family Links)  σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Φωτογραφία: Καθημερινή (11.7.2017)

Τόσο ο χώρος της κλινικής, όσο και ο χώρος του RFL του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρέμειναν σχεδόν άθικτοι από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το γεγονός ότι το κοντέινερ του RFL του Ε.Ε.Σ. βρισκόταν πολύ κοντά σε αυτά που κάηκαν ολοσχερώς, το ίδιο έμεινε σχεδόν ανέπαφο. Προκλήθηκαν ελάχιστες υλικές ζημιές, όπως θραύση περιμετρικών παραθύρων και μικροφθορές στην πόρτα, που δεν επηρεάζουν σε κανένα βαθμό τη λειτουργικότητά του.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες των ιδίων των ωφελούμενων, ομάδα μεταναστών προστάτευσαν το κοντέινερ, καθώς θεωρούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες εξαιρετικά σημαντικές. Η διευκόλυνση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των ανθρώπων αυτών με μέλη των οικογένειών τους από τα οποία λόγω συνθηκών έχουν απομακρυνθεί, είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους και ενισχύει την ψυχολογία τους.   

Η Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC), προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών (RFL) διευκολύνοντας την επικοινωνία ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών με τα οικεία τους πρόσωπα, αλλά και υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση ιατροδικαστικών θεμάτων και τη διευκρίνιση της τύχης αγνοουμένων.

<< Επιστροφή