Αρχική σελίδα   » Άρθρα - Νέα
«ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ»

Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες και αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες.

Καθήκον και υποχρέωση της Διοίκησης του Ε.Ε.Σ, από την πρώτη ημέρα εκλογής της, είναι να επιλυθεί, κατά απόλυτη προτεραιότητα, το ζήτημα της απένταξης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τους κόλπους της Διεθνούς κοινότητας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθράς Ημισελήνου.

Μετά από πολύμηνες και διαρκείς προσπάθειες της Διοίκησης, των εργαζομένων και των εθελοντών του Ε.Ε.Σ, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε εκπληρώσει, σε μέγιστο βαθμό, όλα τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει εξαρχής η Δ.Ο.Ε.Σ και αυτά ευελπιστούμε ότι πιστοποιούν και προδιαγράφουν την πολυπόθητη τελική θετική κρίση για την άρση της αναστολής.

Η Ιστορική περίοδος που διανύουμε σκιαγραφείται από το βασικό γνώρισμα των προοδευτικών ανακατατάξεων, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και αποτελούν το κλειδί για την επανένταξη του Ε.Ε.Σ στους κόλπους της Διεθνούς κοινότητας. Καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την μακραίωνη περίοδο κατά την οποία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της Διεθνούς κοινότητας και να φανούμε αντάξιοι του οράματος των προγόνων μας.

Οφείλουμε, όμως, να υπενθυμίσουμε και να καταδείξουμε τους κύριους υπεύθυνους που έφεραν τον Ε.Ε.Σ στη δυσχερή αυτή θέση και την προσωρινή απομάκρυνσή του από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Διοικήσεις του παρελθόντος μη ακολουθώντας τις οδηγίες της Δ.Ο.Ε.Σ, αλλά επιθυμώντας το «σκηνικό» του Ε.Ε.Σ να παραμείνει στάσιμο και αμετάβλητο, ανακύκλωναν ολισθηρές τακτικές και επισώρευαν τις ευθύνες για τους επόμενους. Διοικώντας με εκφοβισμό, παραπληροφόρηση και αλαζονεία [σαν να τους ανήκει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και σαν να είναι ιδιοκτησία τους], διάβρωσαν την Ερυθροσταυρική λειτουργία, ενώ παράλληλα υποβίβασαν τον Ε.Ε.Σ στο Διεθνές «στερέωμα».

Τονίζω, με έμφαση, σε αυτούς που αδιστάκτως παραχαράσσουν ακόμη και σήμερα, με ανακριβείς και επίπλαστες πράξεις την πραγματικότητα, με κραυγαλέα έλλειψη σεβασμού έναντι των τόσων πολλών Ερυθροσταυριτών, ότι επιβάλλεται να λογοδοτήσουν και να απολογηθούν για τις προκλητικές, προσφάτως, αβάσιμες αιτιάσεις τους προς την Διεθνή κοινότητα του Ερυθρού Σταυρού και καθίστανται ως οι κύριοι υπεύθυνοι της προσπάθειας για την μη επανένταξη του Ε.Ε.Σ στην Διεθνή κοινότητα.

Αντί, υπό όρους αρραγούς ενότητας, να υπερασπίζονταν τα θέματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ακολουθούν τον δρόμο του διχασμού και της υπονόμευσης έναντι των συμφερόντων του Ε.Ε.Σ.

Υπάρχουν πρόσωπα, φανερά προσδεμένα με συγκεκριμένα προσωπικά τους συμφέροντα, που με υπόγειες και παρασκηνιακές ενέργειες, προσπαθούν να έχουν ένα είδους εμβαλωματικού επικοινωνιακού λόγου με την Δ.Ο.Ε.Σ χαλκεύοντας και εκμαυλίζοντας τις προσπάθειες Διοίκησης, εργαζομένων και εθελοντών.

Δίνουμε, καθημερινά, πολλές μάχες όχι απλώς για να κρατηθούμε στο παρόν, αλλά και για να πρωταγωνιστήσουμε στο μέλλον, στο «ύψος» που μας αναλογεί ιστορικά, διασφαλίζοντας την λειτουργία του εμβληματικού ανθρωπιστικού Οργανισμού μας.

Παλεύουμε, αναπτύσσοντας και δρομολογώντας καινοτόμες δράσεις και δομές, για να φθάσουμε στην παροχή του μέγιστου ανθρωπιστικού μας έργου, προσβλέποντας πάντα στην συνεισφορά και στήριξη του κοινωνικού ιστού. Αγωνιζόμαστε με δημιουργία νέων δομών (Κέντρα Ανηλίκων Προσφύγων, κ.λ.π.) να διευρύνουμε το ανθρωπιστικό έργο του Οργανισμού και παράλληλα μέσα από τα προγράμματα να αποκαταστήσουμε την ευμάρεια και την σταθερότητα στους κόλπους του Ε.Ε.Σ .

Παρά ταύτα υπάρχουν ορισμένοι «γνωστοί», με καίριες θέσεις στον Ε.Ε.Σ, που παρά τις φερέλπιδες προσπάθειες που γίνονται, επιδιώκουν μέσω της αδράνειας και της εκκωφαντικής απραξίας τους, να απεμπολήσουν την επιτυχία. Σπεύδω όμως να τους διαβεβαιώσω, πως οι πρακτικές τους, που έβρισκαν πρόσφορο έδαφος κατά το παρελθόν, με τις παλαιότερες διοικήσεις, είναι σισύφειες και θα «πέσουν» στο κενό.

Οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί, να μοιραστούμε το μεγαλόπνοο όραμα εξέλιξης του Ε.Ε.Σ, να ενδυναμώσουμε την εξωστρέφεια και να εφαρμόσουμε στην πράξη την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την ανιδιοτέλεια.

Αιρόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αγωνιζόμαστε για να αναβλύσει η νέα ελπιδοφόρος ανανεωτική δύναμη στον Ε.Ε.Σ, να διαμορφωθεί το ήθος που του αναλογεί και να προσδιοριστεί το κοινωνικό και ιστορικό του μέλλον.

Η ιστορία θα καταγράψει και θα αξιολογήσει τα γεγονότα. Θα εξιστορήσει με κάθε ακρίβεια (ονομαστικά πλέον) και θα καταδείξει όσους διαφοροποιήθηκαν από το καθήκον. Όσους αρνήθηκαν να προσφέρουν τα μέγιστα για την επανένταξη του Ε.Ε.Σ στους κόλπους της Διεθνούς κοινότητας, εν αντιθέσει με όσους δούλεψαν και αγωνίστηκαν για την επιτυχία της επανένταξής του.

Μην λησμονούμε, λοιπόν, ότι είναι θέμα πράξεων το πώς θα καταγραφεί ο καθένας στην ιστορία, γιατί η «ιστορία κανένα ψέμα δεν λέει, καμία αλήθεια δεν αποσιωπά».

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ε.Ε.Σ.

Dr. Αντώνιος Αυγερινός
Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α.

<< Επιστροφή