Αρχική σελίδα   » Άρθρα - Νέα
Επιστολή Προέδρου Ε.Ε.Σ.

Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες,

Αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,

 

Υιοθετώντας μια πιο διεισδυτική ματιά στην αδιάκοπα μεταβαλλόμενη επικαιρότητα και πραγματικότητα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την μοναδικότητα της  κοινωνικής ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Διαθέτοντας όλα τα εφόδια, πνευματικά και ψυχικά, με υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας, επάρκειας και ικανότητας, συμμετέχει ενεργά στο εθνικό και διεθνές γίγνεσθαι, αντιμετωπίζοντας με  ευκρίνεια κάθε απρόβλεπτη και δύσχρηστη κατάσταση.

Η σαφέστατη παρουσία του Ερυθροσταυρικού έργου στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί καθώς και η  προσπάθεια που συντελείται σε συλλογικό επίπεδο, επικροτείται και επιβραβεύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο από την Διεθνή κοινότητα,η οποία έκρινε πως δεν συντρέχει πλέον ουδείς λόγος  επιτήρησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Διεθνή Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λοιπόν σας υπενθυμίζω πως ο Εθνικός μας Σύλλογος κρίνεται πλέον άξιος, ικανός και αποτελεσματικός, πλήρως εναρμονισμένος με τα Διεθνή πρότυπα και κανόνες, να λειτουργήσει δίχως κανένα καθεστώς επιτήρησης το οποίο είχε επιβληθεί κατά τα προηγούμενα έτη, διαφεύγοντας οριστικά τον κίνδυνο της απένταξης του Ε.Ε.Σ. από την ΔΟΕΣ.

Είμαστε δεσμευμένοι να μην λησμονήσουμε αλλά και υποχρεωμένοι να διατηρούμε στη μνήμη μας όλα εκείνα που αλλοτρίωσαν τον Οργανισμό κατά τα παρελθόντα έτη.

Διοικήσεις που επέβαλαν τον κυνισμό, την καταρράκωση προσώπων και ιδεών και καθολικών αξιών καθώς και ισοπεδωτικές πρακτικές οικονομικής φύσεως και κατασπατάλησης των αποθεματικών του Ε.Ε.Σ., επέφεραν την περιθωριοποίησή του και διαστρέβλωσαν την εικόνα, το προφίλ και την ιστορία του Οργανισμού.

Η ελλιπής αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, οι οικονομικές λεηλασίες, σε συνδυασμό με την παθητική υποταγή σε χαιρέκακους σχολιαστές που επεδίωκαν και επικαλούνται υπέρ την διάλυση και αποσύνθεση του Ε.Ε.Σ., έφεραν τον Εθνικό Σύλλογο χαμένο στον λαβύρινθο της επιτήρησης και της επιβολής κυρώσεων.

Η σημερινή Διοίκηση του Ε.Ε.Σ. ως αντίδοτο του ατομικισμού και του ωφελιμισμού προχώρησε τάχιστα στην κατάργηση των βραδυφλεγών  αντανακλαστικών και αναχρονιστικών πρακτικών και με  τόλμη σε καινοτόμες συγκλίσεις επεδίωξε εξ αρχής την ριζική και άμεση μεταβολή των καθιερωμένων έως τότε  συμφεροντολογικών αντιλήψεων.

'Αμεσα λοιπόν δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις για τον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του Ε.Ε.Σ. διαθέτοντας συνείδηση της ιστορικότητάς μας. Η διαρκής και επίπονη προσπάθειά μας, πολλαπλασιάζει τη δύναμη μας, φέρνοντας ιδέες που πυροδότησαν και συγκρότησαν έναν σύγχρονο ανθεκτικό και ανοικτό Οργανισμό με σπουδαία θέση στη διαμόρφωση και μεταλαμπάδευση των γενικών αρχών του. Δημιουργούμε την αφετηρία για την επίτευξη ανωτέρων στόχων και προγευόμαστε στοιχεία μια ελπιδοφόρας κατάστασης  στους κόλπους του Ε.Ε.Σ.

Η εγγύηση σοβαρότητας και αξιοπιστίας του Ε.Ε.Σ. σήμερα αποτελεί έναν αυτονόητο μονόδρομο ελευθερίας και δικαιοσύνης αντλώντας έμπνευση και δύναμη από τα στελέχη και Εθελοντές του, μέσα από ενέργειες συνειδητές, και κυρίως ανιδιοτελείς, εφοδιάζοντας τον Οργανισμό με ηρεμία και ομαλότητα.

Με την  απόφαση αυτή ο Ε.Ε.Σ. διατηρεί την αυτοτέλειά του και ταυτόχρονα πυροδοτεί ένα νέο δημιουργικό κύκλο με κύρια συστατικά  την ευκρίνεια και συνέπεια στην ανίχνευση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης  πολύπλευρων κρίσεων.

Όπως εύλογα όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πρόκειται για ένα τεράστιο έργο προορισμένο να αντέξει στο χρόνο, όχι μόνο εξαιτίας της σημασίας του αλλά κυρίως λόγο της αφοσίωσης όλων μας στο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο, με ανιδιοτελή, συνεπή και συνεχή επαγρύπνηση δίνοντας ιδιαίτερη ισχύ στον ρόλο και στην επιτελική λειτουργία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

  

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.

 

Dr. Αντώνιος Αυγερινός

Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α.


<< Επιστροφή