Αρχική σελίδα   » Άρθρα - Νέα
Επιστολή Προέδρου Ε.Ε.Σ.

Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες,

Αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,

Η διεύρυνση των  οριζόντων και η παραγωγή μέριμνας  του Ερυθροσταυρικού Κινήματος έχει θέσει με μεγαλύτερη επιτακτικότατα, όσο ποτέ στην σύγχρονη ιστορία,την λεπτομερή εξέταση και διεξοδική έρευνα όλων των πολύπλευρων και πολυποίκιλων  ζητημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο άνθρωπος.


Σύμφωνα με επίσημες μελέτες της ΔΟΕΣ λόγω φυσικών καταστροφών κάθε χρόνο σκοτώνονται 67.000 άνθρωποι, 26 εκατομμύρια οδηγούνται σε φτώχεια και σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται παγκοσμίως.

Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις της εποχής μας θα συνεχιστούν, καθώς η συχνότητα και ο αντίκτυπος των ακραίων κλιματικών συνθηκών συνεχίζουν να εντείνονται, επιβεβαιώνοντας  ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά. Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, η αποστολή μας  είναι να γεφυρώσουμε τον ιδεαλισμό της ανθρωπιάς με τον ρεαλισμό της ανάγκης, μειώνοντας τις ευπάθειες και βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των ανθρώπων.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σήμερα παρουσιάζεται στο προσκήνιο με σύγχρονες μεθόδους επιχειρησιακής δραστηριοποίησης και ετοιμότητας. Μεθοδικός και εκσυγχρονισμένος, με τεχνολογικές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στον απεγκλωβισμό και διάσωση των συνανθρώπων μας στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών,ανταποκρινόμενος άμεσα και αποτελεσματικά σε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων και καταστροφών.


Είμαστε πλέον στην προνομιακή θέση να βελτιώνουμε διαρκώς την  ετοιμότητα και ικανότητα ανταπόκρισης του έμμισθου προσωπικού και των εθελοντών μας σε συνεργασία με  την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Πραγματοποιούμε συνεχείς εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρακολουθώντας και διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια, τα οποία  καθιστούν  εφαρμόσιμες τις σύγχρονες μεθόδους επιχειρησιακής δραστηριοποίησης και ετοιμότητας. Εστιάζουμε στην Ανθρωπιστική διπλωματία και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστροφών καθώς και σε προληπτικούς πυλώνες οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα στους εθελοντές μας να επέμβουν αναλαμβάνοντας δράση,έγκαιρα, σώζοντας και προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές.

Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  στις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι. Από την Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, μέχρι την Αττική που ενίσχυσαν δυναμικά το έργο της κατάσβεσης με  οχήματα του Ε.Ε.Σ.. Πολύτιμη,επίσης, και ησυνδρομήτων εθελοντών στις εκκενώσεις των οικισμών  και  των κρατικών υγειονομικών μονάδων όπου κρίθηκε απαραίτητο. Με επιχειρησιακή επάρκεια και σε συνδυασμό με την Κινητή Μονάδα Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στελεχωμένη από νοσηλευτικό προσωπικό και εθελοντές του Τομέα Υγείας, παρείχαν Πρώτες Βοήθειες και είδη πρώτης ανάγκης σε πυροσβέστες και πολίτες αναλαμβάνοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο πεδίο.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η ανταπόκριση Εταιριών, επωνύμων, αλλά και ανωνύμων πολιτών στο κάλεσμα του Ε.Ε.Σ. για άμεση βοήθεια στις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Δωρεές χιλιάδων φιαλιδίων εμφιαλωμένου νερούπου μεταφέρθηκαν στις πληγείσες περιοχές, δωρεά μηχανής της διασωστικής λέμβου του Ε.Ε.Σ, η οποία, επανδρωμένη με ναυαγοσώστες - διασώστες του Ε.Ε.Σ, πραγματοποίησε εκατοντάδες απεγκλωβισμούς πολιτών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. Μεγάλη η ενίσχυση του έργου του Ε.Ε.Σ. από ΤikΤok, κο Στέφανο Τσιτσιπά , Βουλή των Ελλήνωνκ.λ.π. αλλά και η συγκέντρωση χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από τους Έλληνες πολίτες σε συνδυασμό με την οικονομική ενίσχυση στον λογαριασμό που άνοιξε ο Ερυθρός Σταυρός. Οι ακούραστοι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, χρησιμοποιώντας 20 μηχανές άντλησης υδάτων,  πραγματοποίησαν  δεκάδες επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, σε απομάκρυνση συντριμμιών και αντλήσεις νερού από οικίες. Συγχρόνως είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό υλικό και είδη προσωπικής υγιεινής διανεμήθηκαν πόρτα-πόρτα στις πληγείσες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου αναγνωρίζει και επικροτεί την τεράστια προσφορά των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις πλημμυρισμένες περιοχές της Ελλάδος.

Επίσης, κατόπιν συνεχούς προσπάθειας,σκληρής δουλειάς  και ιδιαιτέρως σχολαστικού νομικού ελέγχου,χαράξαμε  τις προϋποθέσεις ώστε να επιτύχουμε μια βιώσιμη και σταθερή οικονομική προοπτική  εκμεταλλευόμενοι το σύνολο των αγαθών και την ιδιοκτησία του Οργανισμού. Με νέους στόχους και σύγχρονους όρους λειτουργίας της διοίκησης επισπεύσαμε την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων σε ένα μεγάλο ποσοστό της ακίνητης περιουσίας του Ε.Ε.Σ. που επί σειρά ετών αναζητούσε επίλυση και ανασυγκρότηση. Ενδεικτική είναι η έκθεση της  Διεύθυνσης ακινήτων του Ε.Ε.Σ. η οποία αναφέρει αύξηση εσόδων της τάξης του 48% από την εκμετάλλευση των ακινήτων στην Αττική και 80% στην Θεσσαλονίκη.

Ως αρωγός και αγωγός Ανθρωπισμού ανιχνεύοντας διεξοδικότερα τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον  προωθούμε και ενθαρρύνουμε την ενεργοποίηση των πολιτών  για να μην μετατραπούν οι κρίσεις σε καταστροφές.. Σε μια ιδιαιτέρως σημαντική προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε μεγάλη συναυλία για το περιβάλλον με ιδιαιτέρως διδακτικό περιεχόμενο, όπως άξιζε και αξίζει στην μακραίωνη ιστορική διαδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο κατάμεστο Ηρώδειο.

Αναμφίβολα λοιπόν με την μακρά ιστορία και τησύγχρονη παρουσία του  ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γίνεται πηγή έμπνευσης για δραστηριοποίηση και αυτοδιάθεση μέσα από το μεγάλο δίκτυο των εθελοντών του σε όλη την Ελλάδα δημιουργώντας την παρακαταθήκη ενός λαμπρού μέλλοντος, αντάξιου των προσδοκιών και των οραμάτων μας.

 

 

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.

 

Dr. Αντώνιος Αυγερινός

Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α.

<< Επιστροφή