Το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού σε λευκό φόντο δημιουργήθηκε, για ένα συγκεκριμένο σκοπό: να διασφαλίσει την προστασία εκείνων που τραυματίζονται στον πόλεμο και εκείνων που τους φροντίζουν. Υιοθετήθηκε το 1863 και καθιερώθηκε από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1864. Οποιαδήποτε καταχρηστική χρήση αυτού του σήματος δεν αποτελεί μόνο παράβαση του διεθνούς δικαίου αλλά και απειλεί αυτή ακριβώς την σημασία της προστασίας που παρέχεται από το έμβλημα.


ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ

Το έμβλημα έχει δύο σκοπούς:

-
τον προστατευτικό

Η χρήση του εμβλήματος για προστατευτικούς λόγους είναι η ορατή εκδήλωση της προστασίας που παραχωρούν οι Συμβάσεις της Γενεύης σε υγειονομικό προσωπικό, υγειονομικές μονάδες και υγειονομικά εφόδια και μέσα μεταφοράς.

-
τον αναγνωριστικό
Η χρήση του εμβλήματος για αναγνωριστικούς λόγους, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και ειρήνης, δηλώνει ότι ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο συνδέεται με το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Ο σεβασμός προς το έμβλημα και τους κανόνες χρήσης του είναι τεράστιας σημασίας εφόσον πρόκειται για ένα έμβλημα που πρέπει να προστατεύεται για να μπορεί να προστατεύει.