Αρχική σελίδαΤομείς & Διευθύνσεις Ε.Ε.Σ.   » Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής

Η Κλιματική Κρίση είναι Ζήτημα Ανθρωπιστικό.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποτελεί έναν από τους 214 ανθρωπιστικούς οργανισμούς που έχουν υπογράψει παγκοσμίως τον Χάρτη για το Κλίμα και το Περιβάλλον. Ο Χάρτης έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη από τις κυβερνήσεις της Ελβετίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νορβηγίας, οι οποίες είναι οι τρεις πρώτοι κρατικοί υποστηρικτές του.

Η ανάπτυξη του Χάρτη ηγήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και καθοδηγήθηκε από μια Συμβουλευτική Επιτροπή 19 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων τοπικών, εθνικών και διεθνών ΜΚΟ, υπηρεσιών του ΟΗΕ και Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και ακαδημαϊκών, ερευνητών και ειδικών στους τομείς του ανθρωπισμού, της ανάπτυξης, του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις είναι ανθρωπιστικές κρίσεις, που απειλούν το μέλλον της ανθρωπότητας. Επηρεάζουν ήδη τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και ο αντίκτυπός τους αυξάνεται συνεχώς.

Ο Χάρτης στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων. Πρέπει να είμαστε μέρος της λύσης και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα και περιβάλλον, αυξάνοντας παράλληλα τη δική μας περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αυτό πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια, καθώς είναι σαφές ότι κανένας οργανισμός δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του.

Αυτός ο Χάρτης σκοπεύει να παράσχει ένα σαφές όραμα και αρχές για την καθοδήγηση της ανθρωπιστικής δράσης ενόψει των κλιματικών και περιβαλλοντικών κρίσεων.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει μια σειρά από στόχους, καθώς και να προάγει θέματα Κλιματικής Κρίσης σύμφωνα με τη Στρατηγική του για τα έτη 2020 - 2025.

Στην ιστοσελίδα που ακολουθεί www.climate-charter.org  μπορείτε να ενημερωθείτε για τον Χάρτη και τους στόχους που πρέπει να αναπτυχθούν από τους υπογράφοντες οργανισμούς.